Неуредиците, свързани с извънредните мерки на правителството заради COVID-19, не подминаха

...
Неуредиците, свързани с извънредните мерки на правителството заради COVID-19, не подминаха
Коментари Харесай

И градините за деца на медици отварят сред хаос

Неуредиците, свързани с извънредните мерки на държавното управление поради COVID-19, не подминаха и детските градини, които би трябвало да работят в услуга на фамилиите на медици. Миналата седмица много общини оповестиха, че ще оставят някои от забавачниците отворени, с цел да се оказва помощ на родителите лекари. В София и Бургас услугата би трябвало да започва още на следващия ден. Възниква обаче въпросът по какъв начин ще се случи всичко това, откакто градините са затворени със заповед на здравния министър Костадин Ангелов без изключения.

Пръв за казуса глас нададе плевенският кмет Георг Спартански. " На какво правно съображение да се оставят отворени градини? Кметовете, били те на София или Бургас, нямат право да дописват заповеди на министъра! Ако градини там ще работят, то ще е в директно нарушаване на министерската заповед. Аз персонално съм " за " медиците да получат поддръжка. Против съм обаче нещата отново да се вършат, без да са премислени - безредно, да се опълчват едни класи на други, да се задават въпроси за какво за тези може, за тези не може ", написа той в обществените мрежи. Според него не трябва централната власт да прави нещата по този начин, че да предполагат разнопосочно използване. Спартански бе и подигравателен: " Още помня по какъв начин в изключителното състояние напролет, при липса на единни и координирани ограничения и написани правила за деяние, мои сътрудници разпореждаха на моменти екзотични изпълнения като ръсене със селскостопански аероплан за стерилизация ". Накрая той прикани здравния министър или да си допише заповедта, давайки опция на кметовете да дефинират работещи градини по изключение, или просто всички да съблюдават възбраните. " Обратното значи просто безпорядък! ", заявява Спартански. На любопитен въпрос в обществените мрежи какво би се случило, в случай че просто наруши заповедта, Спартански отвръща, че тогава страната може да го съди за излагане на риск живота и здравето на хората.

За клопката се усети и кърджалийският кмет Хасан Азис. В петък той реши да прати особено писмо до Ангелов, в което изиска да се разреши отваряне на дежурна градина за децата на работещите в МБАЛ „ Д-р Атанас Дафовски “ и в Центъра за незабавна здравна помощ. Ако бъде дадена зелена светлина, и в Кърджали заведението ще проработи от на следващия ден. Община Пловдив също прати питане до здравния министър.

 

НАМЕРЕНИЯ

Варна, Шумен, Перник и Ямбол са единствено част от другите градове, което оповестиха, че градини или яслени групи ще поемат децата на работещите медици. В същите заведения Бургас обмисля да обгрижва и малчугани до 3. клас.

 

ПРОТИВОРЕЧИЯ

То този миг заповедта на здравния министър сподели редица неясноти. Оказа се да вземем за пример, че са затворени единствено спортните зали към фитнес центровете, а всички останали - йога студия, зали за катерене и прочие, могат да работят. Така някои прекратиха заниманията, само че други ги не престават, в това число за деца, макар че груповите занимания за тях са неразрешени.

По същия метод има несъгласие и със затварянето на културните институти - от тях работят единствено театрите, като министърът на опазването на здравето изясни, че там публиката е статична и има надзор на спазването на отдалеченост, само че същото може да се каже и за симфоничните зали и кината. Музеите ни пък нямат навалици и без COVID-19, тъй че там също потокът от хора може да се управлява.

Докато музеите не работят, управляващите оставиха отворени огромните магазини от вида на " Джъмбо ", където в последните дни има голямо скупчване на хора. Работят и всички останали магазини, само че пък са затворени магазини от същия вид в моловете. Поради тази причина ИКЕА София работи, само че ИКЕА Варна - не, защото е в прилежаща на мол зала.

На фона на всичките тези ограничавания, управляващите оставиха и опцията за групови събирания на хора до 15 души.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР